4B’Lİ PERSONELİN EYT KAPSAMINDA ZORUNLU EMEKLİ EDİLMESİNE YARGI DUR DEDİ.

Kamuoyunda EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) uygulaması adıyla bilinen 7438 sayılı Kanun sonrasında yaş şartları dışındaki diğer şartları taşıyan personelin isteği halinde ilgili mevzuatta belirlenen gerekli yaşı beklemeden emekli olabilme hakkı getirilmişti. Bu uygulamayla 4/B statüsünde görev yapan sözleşmeli personelin (idari büro görevlisi, idari destek görevlisi) EYT ile getirilen hak ile yaşlılık ve malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarih öne çekilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı EYT uygulaması sebebiyle tanınan bu hakkı 4/B statüsünde görev yapan personel aleyhine yorumlayarak re'sen emeklilik işlemleri başlatmıştı. Ancak 4/B’li personeller EYT uygulaması öncesi tabi oldukları yaşa kadar çalışmak istemesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığının EYT uygulamasını aleyhe yorumlaması sebebiyle mağdur olmuşlardı.

Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatının hukuka aykırı bir şekilde tesis ettiği zorunlu emeklilik işlemleri sendikamızca dava konusu edilmiştir. Bu suretle ikame ettiğimiz ve Diyarbakır 1. İdare Mahkemesinde 2023/954 E. sayılı dosyada görülen işbu yargılamada mahkeme “Uyuşmazlıkta, 7438 sayılı Kanun sonrasında yaş şartları dışındaki diğer şartları taşıyan personelin isteği halinde ilgili mevzuatta belirlenen gerekli yaşı beklemeden emekli olabilme hakkı getirildiği, bu uygulamayla 4/C statüsünden 4/B statüsüne geçiş yapan sözleşmeli personelin yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihin öne çekildiği, ancak sözleşmeli personelin talepte bulunmadığı takdirde yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıklarından söz edilemeyeceği, bu nedenle 7438 sayılı Kanun'dan faydalanmak istemeyen personelin yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıklarından bahisle yukarıda metnine yer verilen Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 9. maddesi uyarınca sözleşmelerinin feshedilemeyeceğinden,  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak çalışmaya devam edeceği açıktır.

Bu durumda; 5510 sayılı Kanun'un Geçici 95. maddesi uyarınca emeklilik hakkından yararlanmak istediğine yönelik talebi olmadan  Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 9. maddesi uyarınca sözleşmesinin feshedilerek emekliliğe sevk edilen davacının, bu işlemin durdurularak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak çalıştırılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Öte yandan dava konusu işlemin çalışma hakkına ilişkin olması sebebiyle uygulanması halinde davacının mesleğini icra edemeyeceğinden bu durumun telafisi güç zarara sebep olacağı Mahkememizce değerlendirilmiştir.” gerekçeleriyle yürütmenin durdurulmasına ve EYT uygulamasının isteğe bağlı olduğuna ve bu sebeple zorunlu emeklilik işleminin tesis edilemeyeceğine karar vermiştir.

 

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

 

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

picture picture picture

+