Genel Başkan Ümit DEMİREL : “ Engelli Kamu Çalışanları Eğitim Durumlarına Göre Sınavsız Atanmalıdır.”
Türkiye genelinde kamu çalışanlarının %3’ü engelli bireylerden oluşması kanunla düzenlenmiş olmasına, engelli çalışanların sosyal, mali ve özlük hakları konusunda mutlak pozitif ayrımcılık yapılması yönünde güçlü fikir birliğinin oluşmasına rağmen, engelli bireylerin istihdam, gelişim, kariyer, erişebilirlik, ulaşabilirlik v.b. konularda geriye gidişimizin nedenlerinden biri engelli bireylerin istihdamından kaynaklanmaktadır.
Her engelli bireyi potansiyel “Hizmetli” adayı gören, atamaları bu yöntemle yapan,kariyer ve liyakat noktasında pozitif herhangi bir irade kuramayan, engelli bireyin fikrini almadan, bilgi, beceri ve eğitim durumuna bakmadan “HİZMETLİ” olarak atayan bir yapının engelli bireylerle birlikte yaşama isteği ve hayali yoktur.
O zaman hayal edenlerle yola devam etmekte fayda var. Kamu binalarında ışıklı,sesli,uyarıcı ikazlar daha oluşturulmamış, rampalar kurulmamıştır. Engelli bireylerin ulaşım hakkıyla ilgili yasalar çıktığı halde yeteri kadar anlaşılamamıştır. İnsanlarımız konuyla ilgili yeteri kadar bilinçlendirip, kamu spotlarıyla aydınlatılamamıştır. Engelli bireylerin eğitim alması önündeki engeller, eğitim materyallerine ulaşımındaki engeller devam etmektedir.
Engelli Kamu Çalışanlarının İstatistiki verilerine baktığımızda; 2018 yılı için Türkiye Geneli toplam engelli kamu çalışanı sayısı 51.814, kadın engelli kamu çalışanı sayısı 12.687, erkek engelli kamu çalışanı sayısı 39.127’dir. Kanun gereği istihdam edilmesi zorunlu olduğu halde hala atanmayan “Engelli Kontenjan açığı” ise 11.317’dir. Hizmetli kadrosunda görev yapan engelli kamu çalışanları sayısı ise 18.341, lise mezunu sayısı 19.333, üniversite mezunu engelli kamu çalışanı sayısı ise 26.003’tür.
Engelleri kaldıralım deyip, engelli kardeşlerimizin eğitim durumlarına, engel durumuna bakmadan “HİZMETLİ” kadrosuna atayanların VİCDANI ENGELLİDİR. Engelli kamu çalışanlarının eğitimlerine ve engellerine uygun kadrolara atanması için Sendikamız Teklifi olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde Genel Kurula gelmeyi bekleyen KANUN TASARISININ biran önce yasalaşması zorunluluktur.
TEÇ-SEN GENEL BAŞKANLIĞI