SÖZLEŞMELİ PERSONEL DERECE TERFİ DEĞERLENDİRMESİ İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞINA VE MEB'E RESMİ YAZIMIZI GÖNDERDİK.

CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA                

 

Milli Eğitim Bakanlığı Kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanun'un 4/C maddesi kapsamında "geçici personel" statüsünde büro personeli olarak görev yapmakta iken, ilgi (b) KHK’nın 18’inci maddesinde yer alan;  “657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmişti,

“GEÇİCİ MADDE 43- Kamu kurum ve kuruluşlarında 4/12/2017 tarihi itibarıyla, adam/ay esasına göre kısmi süreli çalıştırılmakta olanlar ile saat ücreti karşılığı çalışmakta olanlar hariç olmak üzere bu Kanunun 4 üncü maddesinin mülga (C) fıkrası kapsamında tahsis edilmiş geçici personel pozisyonlarında çalışmakta olanlar, pozisyonlarının tahsis edildiği teşkilat ve birimde, halen yürütmekte oldukları hizmetleri aynı şekilde yerine getirmeye devam etmek üzere, bu Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında ihdas edilecek sözleşmeli personel pozisyonlarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren doksan gün içinde kurumlarınca geçirilirler.

Bu madde kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilenlere iş sonu tazminatı ödenmez. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç, iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, yeni pozisyonlarında iş sonu tazminatına esas toplam hizmet süresi ile ücret ve izin sürelerinin hesabında dikkate alınır.

Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonları hariç olmak üzere, bu kapsamda ihdas edilen pozisyonlar, herhangi bir şekilde boşalmaları halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

Birinci fıkrada belirtilen ve geçiş hakkı verilen pozisyonlarda çalışmakta iken 4/12/2017 tarihinde askerlik ve doğum nedeniyle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlar.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce geçici personel pozisyonlarına atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve atama süreci devam edenler ile atamaları yapılanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen süreler, geçici personel olarak göreve başladıkları tarihten itibaren başlar.

4 üncü maddenin mülga (C) fıkrasının ikinci paragrafı kapsamında yer alanlardan sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.

Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 44- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevzuata göre 4 üncü maddenin mülga (C) fıkrası kapsamında istihdam hakkı bulunan personel, anılan maddenin (B) fıkrası ile tanınan istihdam hakkından yararlanabilir.” hükmü gereği 657 sayılı DMK 4/C maddesindeki hizmet sürelerinin 4/B Sözleşmeli Personel statüsüne aktarılarak, İŞ SONU TAZMİNATI ÖDENMEDEN BAŞVURU ŞARTI ARANMAKSIZIN RESEN 4/B Sözleşmeli

Personel olarak atamaları yapılmıştır. 

4/B sözleşmeli "İdari Büro Görevlisi" olarak görevine devam etmekte iken, ilgi (d) Kanunun 3’üncü maddesinde yer alan “… Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, ilgili mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz…. Bu maddenin uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca 4/C statüsündeki hizmet sürelerinin 4/B statüsündeki hizmetlere değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin ilgi (c) Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 27/04/2022 tarihli ve 2022/18 nolu Kararında ;

“… 657 sayılı Kanun'un 4/C maddesi kapsamında geçici personel olarak çalışmakta iken, kanuni değişiklik uyarınca "sözleşmeli personel" statüsünde geçirilmiş olmakla birlikte anılan statüde de aynı görevi aynı şekilde yerine getirmeye devam etmektedirler. Dolayısıyla, 657 sayılı Kanun'un Geçici 43. maddesi ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ücret tespitine ilişkin 3. maddesi birlikte dikkate alındığında, ücret tespitinde aynı pozisyonda görev yaptıkları hizmet süresinin dikkate alınması gerektiği açıktır.

Öte yandan, her ne kadar aykırılığın giderilmesi istemine konu edilen dosyalardaki idari işlemlerin tesis edildiği tarihlerde, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 14. maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı ücret tespit etme konusunda yetkiliyse de 04/01/2022 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile anılan madde yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca, Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar'da belirtilen oranlar ücret tespiti ile ilgili olmayıp ücrete ilave olarak yapılacak ek ödemelerin belirlenmesi ile ilgilidir.

Bu itibarla; aykırılığın giderilmesi istemine konu uyuşmazlıklarda davacıların, "GEÇİCİ PERSONEL" OLARAK

İSTİHDAM EDİLDİKLERİ DÖNEMDE AYNI GÖREVİ YERİNE GETİRDİKLERİ HİZMET SÜRESİNİN, ÜCRET TESPİTİ SIRASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKTİĞİ SONUCUNA VARILMIŞ OLUP, YOKSUN KALDIKLARI PARASAL HAKLARIN İDAREYE BAŞVURU TARİHİNDEN İTİBAREN HESAPLANACAK YASAL FAİZİYLE BİRLİKTE ÖDENMESİ GEREKMEKTEDİR.” Kararı ile geçici personel statüsündeki sürelerin sözleşmeli personel statüsüne aktarılarak ücretlerin bu yönde ödenmesi gerektiğini açıkça vurgulamıştır. 

Bununla birlikte ilgi (e) yazıda “… 657 sayılı Kanunun geçici 48 inci maddesine göre memur kadrolarına atananların, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecektir. Bu şekilde yapılacak değerlendirmede, 657 sayılı Kanunun geçici 43 üncü maddesi kapsamında anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilenlerin, bu Kanunun 4 üncü maddesinin mülga (C) fıkrası kapsamında tahsis edilmiş geçici personel pozisyonlarında iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç olmak üzere iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri de dikkate alınacaktır. Ayrıca, geçici 48 inci madde kapsamında memur kadrolarına atananların sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri haricinde kamu kurumlarında ve özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları süreler var ise ilgililerin bu sürelerinin 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" başlıklı bölümünün "C" bendi hükümleri esas alınarak kazanılmış hak aylığı derece ve kademesinin tespitinde dikkate alınabilecek kısmı kazanılmış hak aylığı derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecektir.” hükmü gereği 657 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin mülga (C) fıkrası kapsamında çalışılan hizmetlerin (4/B’ye aktarılan) ve aynı kanunun 4’üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında çalışılan hizmetleri ile intibak yapılacak diğer hizmetler doğrultusunda derece kademelerinde değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Bilgilerinizi, 4-B sözleşmeli kapsamından 657 sayılı Kanunun geçici 48 inci maddesine göre memur kadrolarına atananların, tüm kanuni ve hukuki intibakların yapılıp, derece kademe düzenlemesinin aylık maaş ücretlerine yansıması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

 TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

+