TOPLU GÖRÜŞME TOPLU FİYASKOYA DÖNÜŞTÜ.

TOPLU FİYASKO

% 2,5 + % 2,5

 

15 Ağustos 2009 tarihinde başlayan Toplu Görüşme süreci tamamlandı. Yıllardır olduğu gibi Sendikalar ile Hükümet arasında geçen görüşmeler bilindik sahnelerle, bilindik söylem ve demeçlerle uzlaşmazlıkla sona erdi.

Toplu iş sözlemesi olmayan, grev hakkı tanınmayan ve masada güçler dengesi bulunmayan görüşmelerde %2 + %2 hükümet teklifi yarım puan artırılarak %2,5 + %2,5 olmuştur. Yasa gereği Yetkili sendikalar bu teklifi "KABUL EDİLEMEZ" bulmuşlardır.

Elbetteki kabul edilemez bulurlar. Kabul edilemezin dışında bulabilecekleri başkaca bir şey bulumazlarda ondan...

Memurun sırtına kambur gibi yerleştirilen TOPLU GÖRÜŞME masasından %100 zam çıksa ve anlaşma metni imzalansa ne olurdu. Memur maaşlarına %100 zam yapılırmıydı. Elbette ki hayır !

Neden hayır !

Adı üzerinde, oturduğunuz masa GÖRÜŞME masası... taraflar biraraya gelecek, konuşup görüşecek, 15 gün devletin olamasa da ülkenin gündemi memur sorunlarına kitlenecek. İster anlaşma imzalayın ister imzalamayın!

İşveren kurulundan %100 lük zam teklifi olsa ve anlaşma metni imzalansa dahi "Bakanlar Kurulu EVET !" demediği sürece o zamdan zırnık alamazsınız. Ne olmalıdır TOPLU SÖZLEŞMELİ ve GREVLİ SENDİKALAR KANUNU... Mevcut 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunu Toplu İş Sözleşmeli ve Grevli Sendikalar Kanunu olarak değiştirilmediği sürece oynanan oyun ve senaryo değişmeyecektir.

Her yıl olduğu gibi yetkili sendika benim TOPLU SATAŞMALARLA başlayan TOPLU GÖRÜŞME süreci yine her yıl olduğu gibi TOPLU FİYASKOYLA sonuçlanmıştır. Yasa gereği yetkili olduklarını iddia eden sendikaların görüşme masasına binlerce sorunlarla giderek Toplu İş Sözleşmeli ve Grevli Sendikalar kanununun çıkmasını engellemişlerdir.

Birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla, aynı amaç ve hedef ekseninde düzgün kararlar alınmadan ve strateji geliştirilmeden oturulan masanın ortak akılla haraket edilmediği sürece MASA olmaktan başka bir işe yaramadığıda görülmüştür.

Toplu Fiyaskoyla sonuçlanan bu yılki toplu görüşme süreci sonunda örgütlü toplum ve iş hayatının olmazsa olmazı olan ve iş hayatında çok önemli bir baskı unsurunu oluşturan Toplu İş Sözleşmesi ve Grevli Sendikalar Kanununun hayata geçirilmesi üye sayısından, üye kaygısından çok daha önemlidir. Kaldı ki, üye sayısının fazla olması büyük sendika olmak için yeterli değildir.

Toplu İş Sözleşmeli ve Grevli Sendikalar Kanunu olmadan üyeleri adına oturulan hiçbir masanın meşru olmadığı da bir gerçektir. Ancak, meşru olmasa dahi TOPLU İŞ SÖZLEŞMELİ VE GREVLİ SENDİKALAR KANUNU hakkının kazanılması için mücadele edilecek bir masa kurulduysa, bu masada sadece bu hakkın talep edilmesi gerçekçi ve doğru adım olacaktır.

Son üç yıldır Teç-Sen olarak, yasa gereği yetkili olan sendikalara çağrıda bulunuyoruz. ZAM İSTEMEYİN ! TEK MADDENİZ OLSUN ! TOPLU İŞ SÖZLEŞMELİ VE GREVLİ SENDİKALAR KANUNUNU İSTEYİN!

İş işten geçtikten sonra alacağınız her eylem kararı tutarsızlığınızın nişanesi olacaktır.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

+