GÖREVDE YÜKSELME SINAVINDA  SÖZLÜ SINAV MAĞDURU OLAN ÜYELERİMİZİN DAVALARINI KAZANDIK

GÖREVDE YÜKSELME SINAVINDA  SÖZLÜ SINAV MAĞDURU OLAN ÜYELERİMİZİN DAVALARIN IKAZANDIK!

 

Bilindiği üzere, 09.07.2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Görevde Yükselme Yazılı Sınavı gerçekleştirilmiş ve bu sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınava katılmaya hak kazanmışlardır.

            Bu doğrultuda saymanlık kadrosuna atanmak için görevde yükselme sınavına katılan sendika üyemiz yazılı sınavdan 83 puan almış olmasına rağmen sözlü sınavdan 65 puan verilmesi sebebiyle tercih dahi yapamamıştır. Bu sebeple tarafımızca Ordu İdare Mahkemesinde dava açılmış ve mahkeme gerçekleştirilen sözlü sınava ilişkin yaptığı incelemede 2024/149 E., 2024/1374K. sayılı kararıyla “….tüm sorulara doğru cevap veren davacının, başarılı sayılması için en fazla  5 puana ihtiyacı olduğu halde  ve özellikle yukarıda yer verilen kriterlerden puan kırılma nedeninin somut olarak ortaya konulmamak suretiyle  65 puan  verilmek suretiyle başarısız sayıldığı görüldüğünden  kariyer ve liyakat ilkeleri gereğince kamu hizmetinin işinin ehli, liyakatli kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için yapılan dava konusu görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavında, takdir yetkisinin objektif bir şekilde kullanıldığı hususunun hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde açık ve net olarak ortaya konulamadığı ve ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun nesnel (objektif) ve denetlenebilir bir değerlendirme yapılmadığı kanaatine varıldığından, davacı tarafından 65 puan alarak başarısız sayılmasına ilişkin sınav sonucuna yapılan itirazın reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denilerek kariyer ve liyakat ilkelerine şüphe düşürecek şekilde tesis edilen dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

            Yine şube müdürü kadrosuna atanmak amacıyla görevde yükselme yazılı sınavına katılan ve yazılı sınavdan 85 alarak başarılı olmasına rağmen sözlü sınavda 65 puan verilen ve tercih hakkı engellen üyemiz hakkında açtığımız davada ise Malatya 3. İdare Mahkemesi 2024/424E., 2024/1664K. sayılı kararıyla: “..yukarıda aktarılan mevzuat hükmünde öngörüldüğü halde davacıya ait değerlendirme formunda davacının kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplara yer verilmediği anlaşıldığından, ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun nesnel (objektif) değerlendirmeler içermediği ve yargısal denetime elverişli olmadığı anlaşılan sözlü sınavda, davacının (65) puan verilerek başarısız sayılmasına ilişkin işleme yaptığı itirazın reddine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır…” denilerek herhangi bir açıklama olmaksızın gerçekleştirilen sözlü sınav işleminin iptaline karar vermiştir.

            Mahkeme kararlarından açıkça anlaşıldığı üzere, idareler sözlü sınav işlemlerinde sözlü sınava ilişkin mevzuatı ve kariyer ve liyakat ilkelerini gözetmek zorundadır. Aksi halde üyelerimizi temsilen mücadelemize durmaksızın devam edeceğimiz ve bu mücadelemizde başarılı sonuçlar elde edeceğimiz açıktır.

            Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

 

**KARAR DOSYALARINA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.**

          KARAR-02

          KARAR-01

+