M.E.B. Neye Dayanarak Karşılıklı Yer Değiştirme (BECAYİŞ) Gerçekleştirmiyor?

M.E.B. Neye Dayanarak Karşılıklı Yer Değiştirme (BECAYİŞ) Gerçekleştirmiyor?


657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 73. Maddesinde yazılı “Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.” Hükmü ile Devlet Memurlarına Karşılıklı Yer Değiştirme Hakkı Tanınmıştır.


Bu hakkın kullanımı için örneğin Adalet Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bazı kamu, kurum ve kuruluşları da kurum içi atama ve yer değişikliği yönetmeliklerinde bu hususu düzenleyerek sözleşmeliler de dahil personellerinin bu haktan faydalanmalarını sağlamışlardır.



Ancak Milli Eğitim Bakanlığı; Ne, M.E.B Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliği’nde, Ne de M.E.B. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde bu konu ile ilgili halihazırda bir düzenleme yapmamıştır. Bu nedenle de karşılıklı yer değiştirme hakkı eğitim çalışanları için işlevsiz bırakılmıştır.



Fakat biliyoruz ki zaman zaman eğitim çalışanlarının yer değişikliği talepleri, atanmak istedikleri yerlerde kendilerine uygun boş veya uygun kadro olmadığı ileri sürülüp, reddedilebilmektedir.

Yine bugün bakanlığımız bünyesinde binlerce sözleşmeli büro personeli ve öğretmen görev yapmaktadır. Bin bir zorluğu aşarak mesleğe girebilen gençlerimize, üzerine bir de 4 yıl boyunca yer değiştirme hakkı verilmemektedir. Neden? Sorusuna cevap ise her iki durum için de; hizmetin aksamaması ve sürekliliğinin sağlanması olarak verilmektedir.


Ancak bakıldığında yer değiştirme işlemleri arasında hizmetin sürekliliğine ve aksamasına etki etmeyecek tek işlemin becayiş olduğu çok net görülmektedir. Çünkü becayiş demek, aynı unvan, statü ve yeteneklere sahip kamu çalışanlarının karşılıklı yer değiştirmesi demektir. Yani becayişin gerçekleşmesi halinde boş veya dolu kadro sayısı pozitif veya negatif yönde değişmeyecek, kamu hizmetinin niceliği veya niteliği hiçbir şekilde etkilenmeyecektir.


Yine kuşkusuz ki becayişe, eş durumuna, sağlık, can güvenliği ve isteğe bağlı olarak gerçekleştirilen yer değişiklikleri, kamu çalışanları açısından hak olmanın yanı sıra aynı zamanda ,onların çalışma ve özel hayatlarını kolaylaştırıcı bir durumu da içinde barındırmaktadır.


Tüm bu hususları birlikte değerlendirdiğimizde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın becayişe imkan tanımamasının, eğitim çalışanlarının çalışma ve özel hayatlarını zorlaştırmaktan başka da bir etki yaratmadığı, kamu hizmetlerine olumlu yönde katkı sağlamadığı bu haliyle keyfi bir uygulama olmaktan öteye geçemediği çok net ortadır.


Artık Milli Eğitim Bakanlığı Bu Keyfiyetinden Derhal Vazgeçmelidir. Emsal gösterdiğimiz kurumlar gibi gerekli yönetmelik değişikliklerini hayata geçirmeli ve Eğitim Çalışanlarına Kanun ile verilen becayiş hakkını bir an önce teslim etmelidir.


TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

#teçsen #kamubirliği #meb #kamu #yerdeğiştirme #becayiş
 

+