Kadro/Derecelerinin İlerleme Sistemi Değiştirilmelidir.

 

Aylık Derecesi/ Kadro Derecesi Uygulaması Lağvedilmeli, Teke İndirilmelidir

Bilindiği üzere; Devlet Memurları maaş ve ücretlerini kazanılmış hak dereceleri üzerinden almaktadır. (Örnek: Beşin Üçü veya Beşinci Kadro Üçüncü Derece gibi ifade edilir).

Yine devlet memurlarından G.İ.H.,T.H.S. ve Y.H.S. v.b. sınıflarda görev yapan kamu çalışanları için ayrıca norm ve buna ilave olarak kadro sistemi uygulanmaktadır.  Konuyu biraz daha açmak gerekirse bir kurumda bir unvan için boş veya dolu olarak ifade edilen bir kadronun olmasına norm denmektedir. Yine bu boş olan norma ait (1/3/5/7/9)şeklinde ifade edilen ön kadrolara ise kadro derecesi denmektedir.

Bu husus özellikle saydığımız hizmet sınıflarında görev yapan memurların, yer değiştirme ve görevde yükselmelere bağlı atamalarında karşımıza büyük bir sorun olarak çıkmaktadır.

Şöyle ki; atanacak boş kadronun kadro derecesi ile o kadroya atanmak isteyen personelin yükseldiği kadro derecesinin, bir birine eş değer veya D.M.K 68/B’ye uygun olması gerekmektedir.  

Bunun en somut örneği Bakanlığımızca yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları sürecinde yaşanmıştır. İlan edilen boş kadroların kadro dereceleri, sınavı kazanan adayların kadro derecelerine uygun olmadığı gerekçesiyle yüzlerce eğitim çalışanı sınavı kazandığı halde atanamamış sınavlar da amacına ulaşamamıştır. Yine yer değiştirmelerde ve yeşil pasaport alımında da benzer sorunlar yaşanmaktadır.

Ayrıca ifade etmek gerekir ki; Devlet Memurları maaşlarını zaten yükseldiği kadro derecesi üzerinden almaktadır. Bugün için izaha muhtaç ve yıllar önce kurgulanmış bu sitemin artık değiştirilmesi gerekmektedir.

Nitekim buna en somut örnek ise; eğitim ve öğretim hizmetleri ve sağlık hizmetleri sınıfları için bu sistemden yıllar önce vaz geçilmiştir.

Bu nedenle; iki ayrı kadro derecesi uygulaması teke indirilmeli, boş kadro derecesi/yükseldiği kadro derecesi durumu ortadan kaldırılmalıdır.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

+