UNUTULAN ve MAĞDUR EDİLEN KADROLAR MEB ŞEFLERİ
Milli Eğitim Bakanlığında ŞEF kadrolarında görev yapan eğitim çalışanlarının Ek-Ders ücreti aldığı ve bu ücretin taban aylığına ortalama 300 YTL (ÜçyüzYTL) gibi ek mali imkan tanıdığı bilinmektedir. Ancak bu imkan izin, rapor vb. gibi durumlarda kesintilere maruz bırakılmaktadır.
Milli Eğitim Personellerinin Şeflik sınavının biran önce açılmasını istemelerinin altında yatan bir gerçekte ek ücretin varlığı ve kariyer imkanıdır. Oysaki kamu çalışanlarına hükümetçe 2006 yılında verilen (40+40) DENGE TAZMİNATLARI Şef kadrosunda görev yapan eğitim çalışanlarına verilmemiştir. Yıllarca şef olmanın hayalini kuran ve bu uğurda hem okuyup hem çalışarak şef olan eğitim çalışanlarının ücret noktasında yaşadığı hayal kırıklığının asıl sebebi amaç ve ilke bazında haklarının yeterince aranmamasından kaynaklanmaktadır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve EK ÖDEME adı altında verilecek olan ücret artışlarından denge tazminatı almayanların yararlanamayacağı hüküm altına alınması, 2006 yılında mağdur edilen şeflerin mağduriyetlerinin büyüyerek devam etmesi sonucunu doğurmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığının şef kadrosunda görev yapan eğitim çalışanı, yapılan ek ödemeden unvan ve hizmet sınıfları için belirlenen oranlarda yararlanamadığı gibi Temmuz 2008 ayı itibarı vergi diliminin yüzde 15'den yüzde 20'ye çıkması sonucu maaşlarında azalma yaşanmıştır. Ocak ayında yapılan yaklaşık 40 YTL'lik artış, verginin yüzde 5 puan artması sonucu 50 YTL olarak geri alındı. Ek zammın da ortaya konulması sonrasında ise Bakanlıkta görevli şeflerin zamdan faydalanamaması nedeniyle, memur maaşı ile şef maaşları neredeyse eşitlenmiştir. Hatta, son yapılan artışlarla birlikte 3 ve 4. dereceden maaş alan teknisyenlerin maaşları ise şef maaşının üzerine çıkmıştır.
MALİYE BAKANLIĞININ VERİLERİNE GÖRE KURUMLARARISI FARKLILAR
Hangi kurum, ne şekilde maaş ödüyor?
Günümüzde maaş ödemelerinde, kurumlar arası büyük farklılıklar bulunuyor. Maliye Bakanlığı tespitlerine göre:
* Personeline düzenli aylık ilave ek ödeme yapılan kurumlar:
Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı (Merkez), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, TİKA Başkanlığı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Yurt-Kur Genel Müdürlüğü, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü.
* Personeline düzenli aylık peşin fazla mesai ücreti ödenen kurumlar:
TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MGK Genel Sekreterliği, MİT MÜsteşarlığı, DPT, Denizcilik Müsteşarlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, TÜİK, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi, Atom Enerjisi Kurumu, Özürlüler İdaresi, Aile ve Sosyal Araştırma Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, ÖSYM.
* Personeline döner sermaye gelirine bağlı olarak ödeme yapan kurumlar:
Sağlık Bakanlığı (taşra), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Adli Tıp Kurumu, Vakıf Gureba Hastanesi.
* Kurumsal ilave ödemesi bulunan kurumlar:
Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (şef ve üzeri kadrodakiler), Başbakanlık (müfettişler), Kültür ve Turizm Bakanlığı (uzmanlar), Çevre ve Orman Bakanlığı (uzmanlar), Kamu idarelerinin iç denetçileri, İçişleri Bakanlığı (mülki idare sınıfı), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (teknik denetçi), Tarım Bakanlığı döner sermaye ödemesi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Döner Sermaye Ödemesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Döner Sermaye Ödemesi, Üniversiteler Döner Sermaye Ödemesi.
Tüm Eğitim çalışanları sendikası olarak, Türkiye'de kurumlararasında kendini en iyi şekilde yetiştiren Eğitim kademesinin bizce en önemli yöneticilerinden ve eğitimin bel kemiği olan şef kardeşlerimizin bu mağduriyeti mutlak suretle giderilmesi gerekmektedir.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ
EK ÖDEMELERLE İLGİLİ BASINDA YER ALAN AÇIKLAMA
Ek zam miktarlarını Başbakan Erdoğan İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Buna göre en düşük memur maaşına 103 YTL ek zam yapılacak. Memur maaşına ise 112 YTL ek zam yapılacak. İşte Erdoğan'ın açıkladığı zam oranları.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ağustos'tan geçerli olmak üzere en düşük memur maaşına yüzde 10, ortalama memur maaşına da yüzde 8.4 oranında ek zam yaptıklarını söyledi. Böylece;
en düşük memur maaşı 1119 YTL,
öğretmen maaşı 1334 YTL,
mühendis maaşı 1992 YTL,
teğmen maaşı 2 bin YTL,
araştırma gövlisi maaşı 1553 YTL ve
polis maaşı 1776 YTL oldu.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde hükümetin memur maaşlarına yönelik artışa ilişkin aldığı kararı açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ağustos'tan geçerli olmak üzere en düşük memur maaşına yüzde 10, ortalama memur maaşına da yüzde 8.4 oranında ek zam yaptıklarını söyledi. Erdoğan, "En düşük memur maaşına 103 YTL, memur maaşın 112 YTL, din görevlisine 112 YTL, öğretmen maaşına 112 YTL, astsubay çavuş maaşına 127 YTL, teğmen maaşına 132 YTL, polis maaşına 164 YTL, araştırma görevlisi maaşına 171 YTL ve mühendis maaşına 164 YTL zam yaptık." diye konuştu. Erdoğan, Asgari geçim indirimi hariç 2008 yılında en düşük memur maaşında yüzde 22.7, ortalama memur maaşında ise yüzde 18.5 oranında zam yaptıklarını sözlerine ekledi. Erdoğan, ek zamların bütçeye 947 milyon YTL'ye mal olduğunu ifade etti.
Erdoğan'ın açıklamasına göre; yeni düzenlemeye göre 2007 yılı Aralık ayı ile 2008 yılı Ağustos ayının karşılaştırmalı memur maaşları şöyle;
En düşük memur: 843 YTL - 1119 YTL
Öğretmen: 1.037 YTL - 1334 YTL
Mühendis: 1512 YTL -1 992 YTL
Teğmen: 1645 - 2 bin YTL
Araştırma görevlisi: 1180 YTL - 1553 YTL
Polis: 1406 YTL - 1776 YTL