BEYAZ BASTONUMUZ YANIMIZDA PEKİYA SİZ?
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıylaher yıl Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ olarak anılmaktadır.
Beyaz Baston, 1921 yılında Londra'datrafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısı, dışdünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için bastonunu beyazaboyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931′deFransız Körler Örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını vebeyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır.
Dünyada 10 milyon civarında insanın,çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığısanılmaktadır. Görme duyusu hayati önem arz ettiği için göz sağlığını koruyaraksonradan oluşabilecek görme kaybının önüne geçilebilir. Özellikle periyodik gözkontrollerinin yapılması, birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadanönlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.
Göz muayenesi asla ihmal edilmemeli,rutin kontroller atlanmamalı, sağlık kurumlarımızda muayene olup,doktorlarımızın verdiği tedaviye uyulmalı, gözlük ve lens alırken mutlakamuayene olmalı ve rastgele yerlerden gözlük ve lens alınmamalıdır. Hastalarınbu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması göz sağlığıacısından çok önemlidir.
Ayrıca bulanık görme, göz ya daçevresinde kızarıklık, şişlik, ağrı, uzak veya yakını görememe, çift görme,gözün aşırı sulanması, batma, yanma, şaşılık ve göz renginde değişme gibi gözhastalıklarını hatırlatan belirtilerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Göz sağlığını korumak ve olumsuzsonuçların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
•Televizyonve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır.
•Uzunsüren bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.
•Dünyagenelinde yaşanan pandemi sürecinde daha fazla göz hijyenlerine özengösterilmelidir.
•Kitapokurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
•Çokaz ya da fazla ışıkta okuma ve yazma yapılmamalıdır.
•Başkalarınaait gözlükler kullanılmamalıdır.
•Herhangibir göz kayması veya görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz doktorunabaşvurulmalıdır.
•İlerleyenyaşla birlikte göz sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyudüzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.
Kamuda çalışan görme engellipersonellerin kamu hizmetlerine ulaşımda ve kamu hizmetlerini vatandaşlarasunmada alınması gereken pek çok yol olduğunu ve bunun erişilebilirteknolojiler ile sağlanabileceğine inanmaktayız.
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası veEngelliler Komisyonu olarak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası vesilesiylekamuda çalışan görme engelli personellerimizin erişilebilirlikleri adına sadecebu hafta değil her zaman yanlarında olup kamusal çalışma hayatlarındakikalitelerini arttırmayı, önlerindeki tüm engelleri kaldırmayı hedeflediğimizibelirtmek isteriz.
TÜM EĞİTİM ÇALIŞANLARI SENDİKASI/ ENGELLİLER KOMİSYONU BAŞKANLIĞI