TEÇ-SEN

(Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası)

TEMSİLCİLER YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; Bölge Temsilcisi, İl Temsilcisi, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, İlçe Temsilcisi, Baş Temsilci, İş Yeri Temsilcisi, Sendika Temsilcilerinin belirlenmesi, görev, yetki sorumlulukları ve görev sürelerine ilişkin esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

Madde 2 - Bu  Yönetmelik, Bölge, il, ilçe ve işyeri temsilcileri ile ilgili iş ve işlemleri kapsar.

 

Dayanak

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ve 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu doğrultusunda, TEÇ-SEN Sendika Tüzüğünün ilgili maddelerine göre hazırlanmıştır.

 

Yönetmeliğin Hükmü

Madde 4 - Yönetmelik sendika tüzüğünün bir eki olup hükümleri bağlayıcı ve uyulması zorunludur. Yürürlükte bulunduğu süre içerisinde ilgili kanunlarda yapılacak değişiklikler nedeniyle Yönetmelik hükümlerinin kanuna aykırı düşmesi veya ihtiyaç duyulması hallerinde gerekli değişiklikleri yapmaya ve uygulamaya, Sendika Yönetim Kurulu yetkilidir. Yönetmelik ve değişiklikler, ilk Genel Kurulun bilgisine sunulur.

 

Tanımlar

Madde 5 - Bu yönetmelikte geçen;

Merkez  : Sendika genel merkezini, 

Sendika : Teç-Sen (Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası) ‘i,

Tüzük    : Teç-Sen (Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası) Sendika Tüzüğünü,

Şube     :  Yasanın öngördüğü üye sayısını tamamlamış ve Sendika Genel Merkezinden yetki alınarak kurulan kuruluşu.

İşyeri    :  Kamu hizmetinin yürütüldüğü (her okul ve kurum bir işyeridir) yerleri,

Kamu Görevlisi : Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışındaki bir kadro veya pozisyonda daimi surette çalışan, adaylık veya deneme süresini tamamlamış kamu görevlilerini,  

Kurum : Kuruluş kanunları veya kuruluşlarına ilişkin mevzuatlarında görev, yetki ve sorumlulukları belirlenen, hizmetin niteliği ve yürütülmesi bakımından idari bir bütünlüğe sahip işyerlerinden oluşan kuruluşları,

            Kamu İşvereni : Kamu Görevlilerinin çalıştığı tüzel kişiliği olan ya da olmayan Kamu kurum ve kuruluşlarını,

            Kamu İşveren Vekili: Kamu kurum ve kuruluşlarını temsile ve bütününü sevk ve idareye yetkili olanlar ile bunların yardımcılarını,

            Sendika Temsilcisi: 20'den az Kamu Görevlisinin çalıştığı işyerleri ile, üye sayısı diğer bir sendikadan az olduğu için İşyeri Temsilcisi atanamayan işyerlerinde Sendika-İşveren, Sendika-Üye ve Üye-İşveren arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirmek üzere, Şube veya İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun teklifiyle Sendika Yönetim Kurulunca atanan İlçe, İl ve Şube Yönetim Kuruluna bağlı görev yapan üyeyi,

               İşyeri Temsilcisi: 20 den fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerinde Sendika-İşveren, Sendika-Üye ve Üye-İşveren arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirmek, çalışma uyumu ve iş barışına katkıda bulunmak üzere üyeler arasından seçimle, Şube veya İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun teklifi ile Sendika Yönetim Kurulunca veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla atanan Sendika Baş temsilcisi, İlçe Temsilcisi, İl Temsilcisi, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kuruluna bağlı olarak görev yapan üyeyi,

                İş Yeri Baş Temsilcisi: Birden çok İşyeri temsilcisi bulunan işyerlerinde Sendika-temsilci, İşveren üye, İşveren-temsilci arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirmek, çalışma uyumu ve iş barışına katkıda bulunmak üzere temsilcilerin mutabakatıyla veya Şube yönetim kurulunun teklifi ile Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca görevlendirilen İlçe, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kuruluna bağlı görev yapan üyeyi,

                İlçe Temsilcisi: İlçe sınırları bünyesindeki işyeri temsilcileri ve şube arasında koordinasyonu sağlayan ve işyeri temsilcileriyle aynı amaç ve doğrultuda görev yapan, ilçe'ye bağlı işyeri temsilcileri ve Baş temsilciler tarafından seçimle, İl Temsilciliği veya Şubenin teklifiyle veya Sendika Yönetim Kurulunca atanan, İl Temsilciliği ve Şube Yönetim Kuruluna bağlı görev yapan İlçe Temsilcisini,

                 İl Temsilcisi: İl sınırları bünyesinde tüm işyeri ve ilçe temsilcileri ve Şube arasında koordinasyonu sağlayan, üyelerin yapacağı seçimle veya bağlı bulunduğu şubenin teklifi ile veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca Temayül yoklaması yapılarak atanan İl Temsilciliği Yönetim Kuruluna veya Şube Yönetim Kuruluna bağlı olarak görev yapan İl Temsilcisini,

                 Bölge Temsilcisi: En az 5 (Beş), en fazla 15 (Onbeş) il'in il temsilcileri ve İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyeleri tarafından seçilen ve Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile atanan kişiyi,

 

İfade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

Temsilcilik Şartları, Görevleri ve Seçim Usulü

        

Temsilcilik İçin Gerekli Şartlar

Madde 6 - Temsilcilerin, sendikal çalışmalarında başarılı olabilmesi için her şeyden önce aşağıda belirtilen nitelikleri taşıması gerekmektedir.

 

             Genel Şartlar;

             a) Sendika üyesi olmak,

             b) Temsilci olarak atanacağı, işyeri, ilçe veya ilde çalışır olmak,

             c) Adil, dürüst, çalışkan ve görevine sadık olmak,

             ç) Eğitim çalışanları tarafından sevilen ve saygı duyulan birisi olmak,

             d) Yardımsever, hoşgörülü ve muhakeme yeteneğine sahip olmak,

             e) İyi bir hatip, müzakereci ve mücadeleci olmak,

             f) Araştırma ve gözlem yaparak kendisini geliştiren ve yetiştiren olmak,

             g) Lider özelliğinin yanında, yetkilerini yerinde ve zamanında kullanabilecek kapasiteye sahip olmak,

             ğ) İkna kabiliyetine sahip olmak,

             h) Vizyon ve misyon sahibi olmak,

             ı)  Eleştirilere açık olmak,

             i)  Sendika Genel Merkez Disiplin Kurulu'nca, Şube Disiplin Kurulu'nca veya İl Temsilciliği Disiplin Kurulu'nca Tüzük hükümleri gereği veya çalıştığı kurum disiplin kurulunca önemli bir gerekçeyle ceza almamış olmak,

 

Temsilcilerin Seçim Yöntemi, Zamanı, Atama Usulü ve Görev Süreleri

Madde 7 - Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu; Tüzüğün 49 uncu maddesi gereğince bölge, il ve ilçe temsilcilikleri açabilir.

 

      Bölge, İl ve İlçe temsilcilikleri; Bölge ve İlçe Temsilciliği, mali ve teşkilatlanmadan sorumlu iki yardımcıdan, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu ise şube oluşumuna zemin oluşturmak bakımından, İl Temsilcisi, İl Temsilciliği Sekreteri, İl Temsilciliği Mali İşler Sekreteri, İl Temsilciliği Teşkilatlanma Sekreteri, İl Temsilciliği Eğitim Sekreteri, İl Temsilciliği Mevzuat Sekreteri ve İl Temsilciliği Sosyal İşler Sekreteri olmak üzere yedi kişilik yönetim kurulu tarafından yönetilir.

 

      Bölge, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, İlçe ve İşyeri Temsilcilerinin seçimlerinde " Genel Kurul ve Seçim Yönetmeliğindeki Delege Seçimleri " hükümleri uygulanır.

     

                a) Temsilciler; Üyeler arasından şubece temayül yoklaması yapılarak veya seçim yapmak suretiyle veya kimi işyerlerinde temayül kimi işyerlerinde seçim yapmak suretiyle belirlenebilir.

 

                 Temsilcilerin atanmasına ilişkin yöntem, bütün işyerlerinde seçimle belirlemek öncelikli tercih olmak üzere, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurullarından gelecek tekliflerin, Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca değerlendirilmesi sonucu alınan kararla belirlenip il temsilciliği veya şubelere Mayıs ayı başında yazılı olarak bildirilir.

                 b)  Seçim yapılacak işyerlerinde seçimler 14. madde doğrultusunda gerçekleştirilir.

                 c) Sendika Temsilcisi, İşyeri Temsilcisi, Baş temsilci, İlçe ve İl Temsilcisi ile ilgili belirlemeler ve seçimler tamamlanarak, Liste halinde İl Temsilciliği veya Şube Yönetim Kurulu kararıyla her yılın Haziran ayında, Sendika Genel Merkezine sunulur. Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla atamalar gerçekleşir.

                 ç) Üye çoğunluğu olmadığı için işyeri temsilcisi atanamayan işyerinde üye çoğunluğu sağlanmış ise takip eden ilk Haziran ayında ilgili işyerine yazılı müracaatta bulunularak işyeri temsilcisi seçimi veya ataması yapılır.

                d) Emeklilik, kurumdan ayrılma istifa ... vb nedenlerle boşalan temsilcilikler için bir ay içersinde yapılacak seçim veya görevlendirme usulüyle yeni temsilci atanır.

                e) Temsilcilerin görev süreleri bir yıl, ancak; İl Temsilciliği görev süresi 6 ay süre ile sınırlı olup, bu süre Genel Merkez Yönetim Kurulu Kararı ile yeniden atanmak üzere uzatılabilir.

                f) Herhangi bir sebeple görevinden ayrılan temsilcinin yerine seçimlerde en fazla oy alan yardımcısı temsilcilik görevini sürdürecektir.

                g)  Üyeliği sona eren temsilcilerin temsilcilik sıfatları da sona erer.

 

    İlk genel kurula kadar tüm temsilcilikler Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

Temsilcilerin Bilmesi Gereken Konular:

Madde 8 - Sendikal faaliyetleri daha etkin yürütebilmek ve en kısa zamanda hedefe ulaşabilmek için temsilcilerin aşağıda belirtilen hususları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir.

a) Kanun, tüzük ve yönetmelikleri iyi bilmek.

b) Sendikanın amaç, ilke, hedeflerini bilmek.             

            c) Çalışma koşullarını bilmek.

            ç) Toplu görüşme ile ilgili bilgi sahibi olmak.

           d) Çalışanların problemlerini bilmek, istek ve şikâyetlerine çözüm aramak.

           e) TEÇ-SEN sendikasının hangi zorluklarla, mücadelelerle kurulduğunu ve TEÇ-SEN sendikasının NEDEN kurulduğunu iyi bilmek ve UNUTMAMAK.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

TEMSİLCİLER

 

Madde 9 - Sendika Temsilcisi:

a) Seçim usulü: İşyerinde kamu görevlisi sayısı 20'nin altında ise veya Kamu görevlisi sayısı 20 den fazla olmasına rağmen üye sayısı diğer bir sendika üye sayısından az ise, üyeler arasından Şube Yönetim Kurulunun teklifiyle Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

 

b) Görev yetki ve sorumlulukları:

1-Sendikanın amaç ve ilkeleri doğrultusunda faaliyet gösterip teşkilatlanma ve üye kayıt çalışmaları yapmak, bağlı bulunduğu temsilcilikler arasında koordinasyonu sağlamak.

2-Üye ve işveren arasındaki işbirliği ve çalışma ahengi ile çalışma barışını devam ettirmek,

3-Üyelerin hak ve menfaatlerini gözetmek, korumak, kollamak.

4-Sendika veya İl Temsilciliği veya Şubenin iş ve çalışma hayatı ile ilgili faaliyetlerini duyurabilmek amacıyla yayınladığı gazete, dergi, broşür, bülten ve duyuruların işyerinde çalışanlara iletilmesini sağlamak,

5-Üyelerin şikayet ve önerilerini dinlemek, Çözümleyemediği şikayet, problem ve müracaatları Sendika İlçe ve İl Temsilciliği vasıtasıyla Şube Yönetim Kuruluna iletmek,

6- Her yıl 15 Mayıs tarihini takip eden beş iş günü içerisinde yapılacak üye tespit toplantısına katılarak üye sayılarının sağlıklı tespitini sağlamak, tutulacak tutanağı imzalamak, bir suretini en kısa sürede ilçe ve il temsilcisine bilgi verip, Sendika genel merkezine ulaştırmak.

7- İşyerinde üye aidat kesintilerinin yapılıp yapılmadığını, kesinti listelerinin Sendika genel merkezine gönderilip gönderilmediğini takip etmek, üyelerin emeklilik, tayin ...vb hareketlerini takip edip Sendika genel merkezine iletilmesi amacıyla ilçe veya il temsilcisine bildirmek.

8- Temsilcilik açılmamış ise açılması için girişimlerde bulunmak, temsilcilikteki demirbaşların teslim alınmasını, kaydını ve korunmasını, sağlamak, Temsilciliği günün belli saatlerinde üyelere açık tutmak.

9- İlgili Mevzuat ve Toplu Görüşme Hükümleri ile kendilerine Temsilcilik veya Şubece verilen diğer yasal görevleri yapmak.

 

Madde 10 - İşyeri Temsilcisi

a) Seçim ve atama usulü, temsilci sayısı

                 20 den fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerinde üyeler tarafından seçilerek veya İl Temsilciliği Yönetim Kurulunca veya Şube Yönetim Kurulunca seçilip, İl Temsilciliğinin veya Şubenin teklifiyle veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca atanır.

 

                 İş yerinde Kamu görevlileri arasında en çok üye kaydetmiş sendikanın bulundurabileceği temsilci sayısı;

 

                 İşyerindeki kamu görevlisi sayısı 20-100 arasında ise en çok bir (1),101-500 arasında ise en çok iki(2), 501-1000 arasında ise en çok üç(3),1001-2000 arasında ise en çok beş(5),2000 den fazla ise en çok yedi(7) dir.

 

b) Görev yetki ve sorumlulukları

1- Sendikanın amaç ve ilkeleri doğrultusunda faaliyet gösterip teşkilatlanma ve üye kayıt çalışmaları yapmak,

2- İşyerinde üye ve işveren arasındaki iletişimi sağlamak, işbirliği ve çalışma ahengi ile çalışma barışını devam ettirmek,

3- Üyelerin hak ve menfaatlerini gözetmek, korumak, kollamak.

4- Sendika üyesi olan kamu görevlilerinin işveren veya işyeriyle ilgili sorunlarını dinlemek, çözümlemek. Çözümleyemediği problemleri ilçe ve il temsilciliği vasıtasıyla şube yönetim kuruluna iletmek.

5- Her yıl 15 Mayıs tarihini takip eden beş iş günü içerisinde yapılacak üye tespit toplantısına katılarak üye sayılarının sağlıklı tespitini sağlamak, tutulacak tutanağı imzalamak, bir suretini en kısa sürede il temsilcisine bilgi verip, Sendika genel merkezine ulaştırmak

6- İşyerinde üye aidat kesintilerinin yapılıp yapılmadığını, kesinti listelerinin Sendika genel merkezine gönderilip gönderilmediğini takip etmek, üyelerin emeklilik, tayin ...vb hareketlerini takip edip, Sendika genel merkezine iletilmesi amacıyla il temsilcisine bildirmek.

7- Baş temsilcinin bulunmadığı, işyerlerinde, şikayet ve önerileri Sendika İlçe ve İl Temsilciliği vasıtasıyla Şube Yönetim Kuruluna iletmek,

8- Sendika veya Şubenin iş ve çalışma hayatı ile ilgili faaliyetlerini duyurabilmek amacıyla yayınladığı gazete, dergi, broşür, bülten ve duyuruların işyerinde çalışanlara iletilmesini sağlamak,

9- Temsilcilik açılmamış ise açılması için girişimlerde bulunmak, temsilcilikteki demirbaşların teslim alınmasını, kaydını ve korunmasını, sağlamak, Temsilciliği günün belli saatlerinde üyelere açık tutmak.

10- İlgili Mevzuat ve Toplu Görüşme Hükümleri ile kendilerine Temsilcilik veya Şubece verilen diğer yasal görevleri yapmak

 

Madde 11 - Baş temsilci

a) Seçim usulü

                 Birden çok İşyeri Temsilcisinin bulunduğu işyerlerinde işyeri temsilcilerinden birisi diğer temsilcilerin mutabakatıyla mutabakat sağlanamadığı takdirde İl Temsilciliği veya Şube Yönetim Kurulu'nun teklifiyle Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu'nca Baş temsilci olarak görevlendirilir.

 

b) Görev yetki ve sorumlulukları

İşyeri temsilcisi olarak görev ve sorumluluklarına ilaveten;

1- İşyeri Temsilcileri arasındaki koordinasyonu sağlamak,

2- Üye ve İşyeri Temsilcileriyle-İşveren arasındaki işbirliği ve çalışma ahengi ile çalışma barışını devam ettirmek,

3- Sendika veya şubenin iş, çalışma hayatı ile ilgili faaliyetlerini duyurabilmek amacıyla yayınladığı, gazete, dergi, broşür, bülten ve duyuruların işyerlerinde çalışanlara iletilmesini takip etmek,

4- İşyeri Temsilcisi ve üyelerin şikayet ve önerilerini dinlemek ve çözümleyemediklerini İlçe ve İl Temsilcilikleri vasıtasıyla Şube Yönetim Kuruluna iletmek,

5- İlgili Mevzuat ve Toplu Görüşme Hükümleri ile kendilerine Temsilcilik veya Şubece verilen diğer yasal görevleri yapmak.

 

Madde 12 - İlçe Temsilcisi

a) Seçim usulü

                    İlçede şubenin faaliyet alanına giren işyerlerindeki temsilci ve Baş temsilciler tarafından seçimle, il temsilciliği veya şubenin teklifiyle veya Sendika Genel Merkez Yönetim kurulunca atanır.

 

                    İlçede sendika hizmet kolunda tek bir işyeri var ise temsilci, baş temsilci var ise aynı zamanda İlçe temsilcisi sıfatını taşır.

 

b) Görev yetki ve sorumlulukları

 1.İlçe sınırları içersinde üyelik çalışmaları yapmak, Şube ile irtibatlı olarak, İşyeri temsilcileriyle birlikte üye sayıları ile ilgili çalışmalar yapıp üye potansiyeli olan işyerlerinde üye artırıcı çalışmalar ve toplantılar yapmak,

 2.Baş temsilciler ve İşyeri Temsilcileri arasındaki koordinasyonu sağlamak,

 3.İlçedeki temsilcilerin çalışmalarını planlamak,

 4.İlçe sınırları içersindeki iş yerlerinden kesinti listelerinin genel merkeze gönderilip gönderilmediğini takip etmek, 15 Mayıs üye sayıları tespit toplantılarını organize etmek.

 5.Baş temsilci ve İşyeri Temsilcileri ile işveren arasında çıkabilecek problemlerin çözümünde yasa ve Tüzük doğrultusunda müdahil olmak,

 6.Çözülemeyen problemleri İl Temsilcisi vasıtasıyla Şube Yönetim Kuruluna veya Sendika Yönetim Kuruluna iletilmesini sağlamak,

 7.Sendika veya Şubenin faaliyetlerini duyurabilmek amacıyla yayınladığı gazete, dergi, broşür, bülten ve duyuruların İşyeri Temsilcilerine iletilmesini sağlamak,

 8.İlçe sınırları içerisinde ziyaret kutlama tebrik taziye gibi sosyal etkinliklere katılmak.

 9.İlçe sınırları içerisinde resmi veya özel kuruluşlara karşı Temsilciliği veya Şubeyi temsil etmek,

10.Temsilcilik açılmış ise demirbaşların teslim alınmasını kaydını ve korunmasını sağlamak,

11.İlgili Mevzuat ve Toplu Görüşme Hükümleri ile kendilerine Temsilcilik veya Şubece verilen diğer yasal görevleri yapmak..

 

İl Temsilciliği Seçimi

Madde 13 - İl Temsilcisi

a) Seçim usulü

                 Şube Merkezi'nin bulunmadığı illerde, üyelerin kendi arasında yapacağı seçimle veya bağlı bulunduğu şubenin teklifi ile veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca Temayül yoklaması yapılarak atanır.

 

b) Görev yetki ve sorumlulukları

 1.İl sınırları içerisinde, Sendikanın amaç ve ilkeleri doğrultusunda faaliyette bulunmak,

 2.İl bünyesinde Temsilciler arasındaki koordinasyonu sağlamak, temsilciler arasında çıkabilecek problemlerde uzlaştırıcı olmak,

 3.İlçe Temsilcilerinden gelen şikâyet ve önerileri dinlemek, çözülemeyen problemleri Şube Yönetim Kurulu'na iletmek,

 4.Tüzük ve Toplu Görüşme hükümlerinin uygulanmasında İl bazındaki işyerlerinde doğabilecek problemlerde müdahil olmak,

 5.İş yerlerinde işyeri temsilciliği açılıp açılmadığını kontrol etmek, temsilcilik bulunmayan işyerlerinde temsilcilik açılması yönünde girişimlerde bulunmak, açılan temsilciliklerin faaliyetlerini takip etmek.

 6.İl sınırları içersinde üyelik çalışmaları yapmak, Şube ile irtibatlı olarak, İşyeri ve İlçe Temsilcileriyle birlikte üye sayıları ile ilgili çalışmalar yapıp üye potansiyeli olan işyerlerinde üye artırıcı çalışmalar ve toplantılar yapmak,

 7.İl sınırları içersindeki iş yerlerinden kesinti listelerinin genel merkeze gönderilip gönderilmediğini takip etmek, 15 Mayıs üye sayıları tespit toplantılarını organize etmek.

 8.İşyeri ve İlçe Temsilcilerinden gelen bilgileri Şube merkezine iletmek,

 9.Sendika ve Şubenin sendikacılık ve çalışma hayatı ile ilgili faaliyetleri ve yayınlarını ilçe ve işyeri temsilcilerine ulaştırmak ve iletilmesini takip etmek,

10.Sendikal faaliyetlerde yerel radyo ve televizyon gibi yayın araçlarından faydalanmak,

11.İl Temsilciliğine ait demirbaşların teslim alınmasını, kaydını ve korunmasını sağlamak,

12.İl Temsilciliği sınırları içerisinde ziyaret, kutlama, tebrik, taziye gibi sosyal etkinliklere katılmak,

13.İl Temsilciliği sınırları içersinde resmi veya özel kuruluşlara karşı şubeyi temsil etmek,

14.Gerektiğinde Temsilcilik veya Şube Yönetimiyle birlikte Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulundan izin alınarak ilde konser, tiyatro, sergi, seminer vb. sosyal faaliyetlerde bulunmak.

15.İlgili Mevzuat ve Toplu Görüşme Hükümleri ile kendilerine Temsilcilik veya Şubece verilen diğer yasal görevleri yapmak.

 

İl Temsilciliği Kurulları  

Madde 14 - İl Temsilciliği, sendika genel merkez yönetim kurulu kararına dayanılarak şubeler kuruluncaya kadar genel merkeze bağlı olarak açılır.

 

                      İl Temsilciliği Yönetim Kurulu; şube organlarına dönüştürülmede kolaylık sağlanması ve sendikanın faaliyetlerini daha geniş olarak üyelere yaymak amacı ile şube organlarında bulunan yönetim, denetleme ve disiplin kurulunun aynısından teşkil olunur.

 

                      İl Temsilciliği, Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun il temsilciliği açılması için İl Temsilcisine yetki verilen karar tarihinden itibaren en kısa sürede, İl Temsilciliği Kurullarını oluşturmak zorundadırlar.

 

                     Belirli bir süre içinde il temsilciliği kurulu olan, yönetim, denetleme ve disiplin kurullarının asil ve yedek üyelerini oluşturmamış olanların yetkileri Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile bir başkasına verilebilir.

 

                     İl Temsilcisi olabilmek için en az iki yıldan beri kamu görevlisi olarak çalışmak yeterlidir.

 

                   İl Temsilciliği zorunlu kurullarına seçilecek olanların nüfus cüzdan örnekleri, ikametgâh belgeleri, en az iki yıldan beri kamu görevlisi olduklarını gösterir belgeler ile il temsilciliğini, şube kuruluncaya kadar sevk ve idare edeceklerin kimliklerini liste halinde sendika Yönetim Kuruluna gönderirler.

 

                   Genel teşkilatlandırma sekreterinin hazırlayacağı rapora istinaden sendika yönetim kurulu, il temsilciliği ve il temsilciliği zorunlu kurullarını yönetim kurulu kararı ile kararlaştırır.

 

                   İl Temsilcisi yetki verildikten sonra en kısa sürede zorunlu organların asil ve yedek üyelerini sendika genel merkez yönetim kuruluna sunar.

 

                   İl Temsilcisi zorunlu organları da oluşturduktan sonra, temsilciliği sınırları içerisinde bulunan ilçelerden ilçe temsilcisi belirleyerek, genel merkezin onayına sunar. Genel Merkez yönetim kurulu kararı ile ilçe temsilcisi ataması yapılır.

 

İl Temsilciliği Zorunlu Organlarının Oluşumu

Madde 15 - İl Temsilcisi yaptığı üyelerden, il temsilciliği yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu asil ve yedek üyelerini belirler.

 

                      İl Temsilciliğinin belirlenmesinde seçim usulü uygulandığı hallerde; İl Temsilciliği zorunlu organlarına seçilecekleri, serbest, gizli oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre tespit edilir. Asil ve yedek üyeliklere yeteri kadar aday bulunmaması durumunda seçim yapmak zorunda değildir.

 

                      İl Temsilcisi zorunlu organlara seçilecek adaylara duyuru yapılmak suretiyle, toplantı yapılacağı yer, gün ve saati toplantı gündemi, toplantı gününden en az 15 (onbeş) gün önce üyelerine yazılı olarak bildirir. Bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste de eklenir.

 

                      Birinci toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantının hangi gün ve saatte yapılacağı da belirtilir.

 

                      İki toplantı arasındaki süre bir haftadan az, 15 (onbeş) günden fazla olamaz. 

 

                      Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar genel kurulun toplantı tarihinden yedi gün önce sendika temsilcilik binasında üç gün süre ile ilan edilir.

 

                      İl Temsilciliği kurullarına çağrı, il temsilciliği yönetim kurulu  tarafından yapılır.

 

                      İl Temsilciliği kurullarının toplantı esas ve usulleri ile karar nisabı hakkında sendika tüzüğünün 17, 18 ve 19 uncu  madde esasları kıyasen uygulanır.

 

                      İl Temsilciliği kurullarında üye olmayanlar hesapta dikkate alınmazlar, oy kullanamazlar, zorunlu organlara seçilemezler.

 

 

 

İl Temsilciliği Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 16 -  İl Temsilciliğinin en yetkili organları olan il temsilciliği kurullarının başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

a)  Organların seçimi,

b)  Yönetim ve denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi,

c)  Yönetim ve Denetleme Kurulu raporlarının ibrası,

d) Mevzuat ve Tüzükte yerine getirilmesi başka bir organa bırakılmamış konuların ve il temsilciliği ile ilgili diğer işlemlerin karara bağlanması.

 

                     İl Temsilciliği kurullarının mali ibra yetkisi yoktur.

 

İl Temsilciliği Yönetim Kurulu

Madde 17 - İl Temsilciliği yönetim kurulu, il temsilciliği kurulu tarafından, kurulu oluşturan üyeler arasından gizli oyla seçilen veya Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile atanan, İl Temsilcisi, İl Temsilciliği Sekreteri, İl Temsilciliği Mali İşler Sekreteri, İl Temsilciliği Teşkilatlandırma Sekreteri, İl Temsilciliği Eğitim Sekreteri, İl Temsilciliği Mevzuat Sekreteri ve  İl Temsilciliği Sosyal İşler Sekreterinden oluşur. İl Temsilciliği yönetim kurulu üyeleri seçiminde şube yönetim kurulu üyeleri seçimindeki esaslar kıyasen uygulanır.

 

                    İl Temsilciliği yönetim kurulunun çalışma esaslarının, toplantı ve karar nisabı ile üyelikten boşalması hususlarında Tüzüğün Şube Yönetim Kuruluna ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır.

 

İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 18 - Kanunların, Sendika Tüzüğünün ve Sendika  Genel Merkez Yönetim Kurulunun verdiği yetki çerçevesinde il temsilciliğinin yönetilmesi il temsilciliği yönetim kuruluna aittir.

 

İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

a)     Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak, Sendika Yönetim Kurulunca belirlenen bankalarda hesap açmak ve bu hesaptan en az iki imza ile para çekmek, sarf yetkileri dahilinde bulunan harcamaların usulüne uygun yapılmasını sağlamak ve bunları karara bağlamak. Sarflarla ilgili kararların onaylı birer örneğini sarf evrakı ile incelemek ve gereği yapılmak üzere sarfın yapıldığı ayı takip eden ayın 5'ine kadar varsa bağlı bulunduğu şubeye veya Sendika Genel Merkezine göndermek,

b) İl Temsilciliği kurulunun gündemini, kurula sunulacak raporu hazırlamak ve il temsilciliği kurulunu toplantıya çağırmak,

c)  İl Temsilciliği hudutları içinde kalan resmi ve özel kuruluşlara karşı İl Temsilciliğini temsilen her türlü işlemleri yapmak,

d) İşyeri sendika temsilcilerinin atanması veya değiştirilmesi hususunda sendikaya teklifte bulunmak,

e)  İşyerlerinde temsilci odası ve duyuru panosu ile ihtiyaç duyulabilecek gerekli malzemeleri talep etmek ve girişimlerde bulunmak,

f) Lüzum gördüğü takdirde işyeri sendika temsilcileri ve baş temsilcilerinden gerekli gördüklerini İl Temsilciliğine çağırarak istişarede bulunmak,

g)  İl Temsilciliği sınırları içinde ortaya çıkan her türlü sendikal ihtilafın hallinde gerekli faaliyetleri göstermek,

h)  Sendika üyeliği için il temsilciliğine başvuranların üyeliklerinin kabul veya reddi hakkında karar verilmesini sağlamak üzere başvurunun başvuru tarihini izleyen 3 (üç) işgünü içinde Sendika Genel Merkezine intikalini sağlamak,

i)   İl Temsilciliği sınırları içinde kalan kurumlarda çalışan üyelerin her türlü müracaatlarını incelemek, ilgili mercilerle ilişki kurmak, sonuçlandırmaya çalışmak, mahalli temaslarında halledemediği konuları Sendika Genel Merkezine intikal ettirmek.   

j)    İl Temsilciliği faaliyetleri hakkında her 3 (üç) ayda bir sendikaya rapor göndermek,

k)   İl Temsilciliği yönetim kurulu sendika veya şubesi adına dava açamaz, açılan davalarda husumete ehil olamaz. Ancak, sendika yönetim kurulunun yetki vermesi üzerine sadece yetkili bulunduğu konularda il temsilciliği veya üyeler adına dava açabilir.

l)    Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun Tüzüğe ve iç mevzuata uygun olan her türlü talimatını yerine getirmek,

m)  İl Temsilciliği kurulunca ve sendika yetkili organlarınca verilecek diğer görevleri yapmak.

 

İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları

Madde 19 - İl Temsilciliği yönetim kurulu 15 günde bir kez olağan olarak toplanır. İl Temsilcisi yönetim kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

 

                    İl Temsilciliği yönetim kurulunun toplantı sayısı, üye tamsayısının salt çoğunluğudur. Kararlar mevcut üyenin salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde toplantı başkanının katıldığı tarafın oyuna itibar olunur. Oylamanın gizli veya açık yapılması il temsilciliği yönetim kurulunun kararına bağlıdır.

 

                    İl Temsilciliği yönetim kurulu üyelerinden herhangi bir nedenle bir veya bir kaçının kurul üyeliğinden ayrılmaları halinde Tüzüğün 24 üncü maddesi hükümleri kıyasen uygulanır.

 

                    Üst üste üç toplantıya geçerli mazereti olmaksızın katılmayanların il temsilciliği yönetim kurulu üyeliklerinin düşürülmesine ilişkin İl Temsilciliği Yönetim Kurulu kararı Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun onayına sunulmak zorundadır.

 

Sendika İl Temsilciliğinde Görev Bölümü ve Yetkiler

Madde 20 - İl Temsilciliği yönetim kurulu üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

 

A.    İl Temsilcisinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

                    İl Temsilciliğini İl Temsilcisi temsil eder. İl Temsilcisi il temsilciliği yönetim kuruluna ve il temsilciliğinde kurulacak komisyonlarla yapılacak toplantılara başkanlık eder. Lüzumu halinde bu komisyonların başkanlığını yönetim kurulu üyelerinden herhangi birine devredebilir.

 

                   İl Temsilciliği Sekreteri ile il temsilciliği yazışmalarını, il temsilciliği mali sekreteri ile muhasebe ve muamelat evrakını, diğer sekreterlerle ilgili evrakları imza eder.

 

                   Genel başkanın izni ile il temsilciliği adına basın toplantısı veya beyanatta bulunur, mahalli basındaki yanlış haberleri tekzip eder, yargıya intikal etmesi gereken haberleri sendikaya bildirir.

 

                    Sendika Temsilciliği adına her türlü sosyal faaliyetin organizasyonunu yapar.

                    İl Temsilciliği Sekreteri ile birlikte İl Temsilciliği kuruluna sunulacak çalışma raporunu hazırlar.

 

                    İl temsilcisi temsilcilik faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak üzere her türlü tedbiri alır.

 

B. İl Temsilciliği Sekreterinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

 

                  İl Temsilcisinin bulunmadığı zamanlarda il temsilcisinin görev ve yetkilerini kullanır.

 

                  İl Temsilciliği yazışmalarının yürütülmesi il temsilciliği sekreterine aittir.

 

                  İl Temsilciliği yönetim kurulunun toplantılarının gündemi ile toplantı yer ve zamanlarını kurul üyelerine bildirir.

 

                  İl Temsilciliği yönetim kurulunca alınacak kararları yerine getirir ve il temsilcisi tarafından verilecek diğer görevleri yapar.

 

C. İl Temsilciliği Mali Sekreterinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

 

                   İl Temsilciliğinin mali konulardaki  tüm işlemlerini kanun ve Tüzük hükümleri ile sendikanın yetkili organlarının talimatları dâhilinde yürütür. İl Temsilciliği yönetim kurulunca alınacak kararları yerine getirir ve il temsilcisi tarafından verilecek diğer görevleri yapar.

 

D. İl Temsilciliği Teşkilâtlandırma Sekreterinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

 

                  Sendikaca belirlenen teşkilatlanma programı dâhilinde il temsilciliği faaliyet sahası içinde kalan işyerlerinde çalışanların sendika çatısı altında toplanması için çalışır.

 

                  İl Temsilcisi tarafından verilecek diğer görevleri yapar ve il temsilciliği yönetim kurulu tarafından alınacak kararları yerine getirir.

 

E.  İl Temsilciliği Eğitim Sekreterinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

 

                 Sendikaca belirlenen eğitim programları çerçevesinde il temsilciliği faaliyet sahası içinde gerekli eğitim çalışmalarını yapar.

 

                 Eğitim konuları ile ilgili il temsilciliği yönetim kuruluna önerilerde bulunur.

 

                 İl Temsilcisi tarafından verilecek diğer görevleri yapar ve il temsilciliği yönetim kurulunca alınacak kararları yerine getirir.

 

F.  İl Temsilciliği Mevzuat Sekreterinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

 

                 Sendikal çalışmalara ilişkin her türlü mevzuatla ilgili bilgi, belge ve yayınları toplar, düzenler ve değişiklikleri takip ederek il temsilciliği yönetim kuruluna sunar.

 

                 Sendikaca bildirilen mevzuatla ilgili her türlü bilgi, belge ve yayınların il temsilciliğine bağlı birimlere ulaştırılmasını sağlar.

 

                 Yapılacak toplu görüşmelere ilişkin, il temsilciliğine bağlı işyerlerinde sorun ve talepleri derler, sendikaya iletilmek üzere yönetim kuruluna sunar.

 

                 Üyelerin şikâyet, istek ve taleplerini tespit eder ve yönetim kurula sunar.

 

                 İl Temsilcisi ile birlikte sekretaryasının hazırladığı yazıları imzalar.

 

                 İl Temsilcisi tarafından verilecek diğer görevleri yapar ve il temsilciliği yönetim kurulunca alınacak kararları yerine getirir.

 

G.  İl Temsilciliği Sosyal İşler Sekreterinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

 

                Ziyaret, kutlama, taziye, tebrik vs. sosyal işleri takip eder.

 

                Birlik ve dayanışma ruhunu pekiştirmek, üyelerin tanışması ve kaynaşmasını teminin eğlence, piknik vs. sosyal etkinliklerin ön çalışmalarını yapar ve il temsilcilik yönetim kuruluna sunar.

 

                Her türlü basın ve yayın vasıtalarını takip eder, bilgi ve dokümanları derler ve yönetim kurulunun bilgisine sunar.

 

                İl Temsilcisi ile birlikte sekretaryasının hazırladığı yazıları imzalar.

 

                İl Temsilcisi tarafından verilecek diğer görevleri yapar ve il temsilciliği yönetim kurulunca alınacak kararları yerine getirir.

 

İL TEMSİLCİLİĞİ DENETLEME VE DİSİPLİN KURULLARI

 

İl Temsilciliği Denetleme Kurulu

Madde 21 - İl Temsilciliği Denetleme Kurulu; il temsilciliği kurulu tarafından kurulu oluşturan üyeler arasından gizli oyla seçilen 3 (üç) asıl üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye de seçilir.

 

                   İl Temsilciliği Denetleme Kurulu ilk toplantısında kendi arasında bir kurul başkanı, bir raportör seçer.

 

                  İl Temsilciliği Denetleme Kurulu, Şube veya Sendika Denetleme Kurulunun çalışma şeklini düzenleyen hükümlerine kıyasen çalışır.

 

                  İl Temsilciliği Denetleme Kurulu; il temsilciliği yönetim kurulunun faaliyetlerinin, yasalar, sendika tüzüğü ve sendika yetkili organlarının kararına uygun  olarak yapılıp yapılmadığını denetler.

 

                  Sendika Tüzüğüne uygun olarak gerekli denetimi yapar. Ara raporunu il temsilcisine verir. Dönem sonu raporunu da il temsilciliği kuruluna sunar.

 

                  Gerekli gördüğü hallerde denetim kurulu raporunu Sendika  Genel Başkanına gönderir.

 

İl Temsilciliği Disiplin Kurulu

Madde 22 - İl Temsilciliği Disiplin Kurulu, il temsilciliği kurulu tarafından, kurulu oluşturan delegeler arasından gizli oyla seçilen 3 (üç) asıl üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye de seçilir.

 

                   İl Temsilciliği disiplin kurulu ilk toplantısında kendi arasında bir kurul başkanı, bir raportör seçer.

 

                   İl Temsilciliği disiplin kurulu, şube veya sendika disiplin kurulunun çalışması ile ilgili hükümlerine kıyasen çalışmalarını yürütür.

 

                   Kurul, Sendika Tüzüğü, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği ileri sürülen sendika üyeleri hakkında soruşturma yapar.

 

                   Uyarı veya kınama cezalarından birini verir. Verilen ceza hakkında sendika genel merkez yönetim kuruluna bilgi verir.

 

                   İhraç gerektiren suçlar hakkında hazırlayacağı raporları Sendika Genel Merkez Disiplin Kuruluna gönderilmek üzere il temsilcisine verir.

 

İl Temsilciliği Faaliyetlerinde Uygulanacak Esaslar

Madde 23 - Sendika İl Temsilcilikleri, sendikanın genel ilke ve prensiplerini zedeleyecek faaliyet ve beyanda bulunamazlar.

 

Madde 24 - Baş Temsilci ve Temsilciler Kurulu

                     İl Temsilciliği ve Şubelerin istişare organı olup şube bünyesindeki sendika, işyeri, Baş temsilci, İlçe, İl Temsilcileriyle İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu üyelerinden oluşur. İl Temsilciliği Yönetim Kurulu'nun veya Şube Yönetim Kurulu'nun çağrısı üzerine altı ayda bir olağan toplantısını yapabileceği gibi, Sendika Yönetim Kurulu'nun onayı alınmak suretiyle İl Temsilciliği Yönetim Kurulu'nun veya Şube Yönetim Kurulu'nun çağrısı üzerine olağanüstü toplanabilir.

 

                     Toplantıyı Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulundan katılım yok ise İl Temsilcisinin veya Şube başkanının başkanlığında, seçilecek başkan yardımcısı ve katip üyeden oluşan heyet yönetir. Temsilciler Kurulu'nun Şube bünyesinde toplanması esas olmakla birlikte Sendika Yönetim Kurulu'nun kararıyla; Kurum, İl veya Bölge bazında toplantı yapılabilir. Temsilciler kurulu; Şubenin faaliyet alanındaki kurumlarda, son üye durumları ve problemleri, yapılan ve yapılması gereken çalışmaları görüşür. Görüşülen konular, yapılan çalışmalar ve alınan kararlar bir tutanakla tespit edilerek tavsiye niteliğinde şubeye bildirilir. Şube yönetim kurulu bu kararın bir suretini Sendikaya gönderir. Şube yönetim kurulu alınan kararlardan faaliyetleri esnasında yaralanır ve bir sonraki toplantıda kurula bilgi sunar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

 

Madde 25 - Temsilci seçimleri.

1. Seçim takvimi yeri ve zamanı

                  Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca işyeri temsilcilerinin seçimle belirlenmesi kararı alınması halinde seçimler aşağıda bildirilen prosedür izlenerek, serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre yapılır. Sendika iş yeri temsilcileri seçimi her yılın Haziran ayında bir aylık süre içinde yapılır.

 

                  İşyeri temsilciliği seçimi Şube Yönetim Kurulunun işveren vekili ile mutabakatı sonucu seçimin yapılacağı tarih, sandığın konulacağı yer, seçim başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenir ve Yönetim kurulu kararı alınarak Genel Merkeze bildirilir. Ayrıca seçim yapılması ile ilgili ilan yukarıdaki bilgileri içerecek şekilde seçimden en az 15 gün önce iş yeri ilan tahtasına İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu tarafından asılmak suretiyle üyelere duyurulur.

 

                  Seçimin ilan edildiği tarihte yapılması esastır. Bu tarihte herhangi bir nedenle yapılamaz ise en geç 15 gün içerisinde yeni seçim gün, yer ve saati belirlenip, aynı prosedüre göre yapılır.

 

2. Seçim listeleri

                  İşyeri temsilciliği seçiminde Seçime katılacak üye listesi seçimden en az 10 gün öncesinden İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu tarafından iş yeri ilan panosuna asılır. Bu ilanlar yapılacak itirazlara açık olmak üzere ilan panosunda en az iki (2) gün asılı kalır (Liste hazırlanırken seçimden önceki ayın aidat kesintisi yapılan üye listesi baz alınır.).

 

3. Adaylık başvurusu

                 Seçim listesi ilanının asılmasına müteakip en çok 3 gün süreyle iş yeri temsilcileri için İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu adaylık kaydı yapar. Aday Şube merkezine veya görevliye dilekçe ile başvuru yapar. Adaylık başvurusu zimmet karşılığı teslim alınır ve zimmet belgesinin bir örneği adaya verilir.

 

4. Aday listeleri

                 Yapılan başvurular alfabetik sıralama ile liste haline getirilerek seçimden en az üç(3) gün önce ilan panosuna asılır.2 (iki) günlük askı sürecinde itiraz edilmediği taktirde liste kesinleşir seçilecek temsilci sayısı başvuru sayısı ile aynı olursa seçim yapılmadan, başvuru sayısı az olduğunda ise eksik kalan temsilciler için il temsilciliği yönetimi veya şube yönetimince atama yapılmak üzere karar alınarak, Sendika Yönetim Kuruluna teklifte bulunulur.

 

5. Oy Pusulası

                İlan ve itiraz sürelerinin bitiminden sonra kesinleşen aday listeleri, İl Temsilciliği Yönetim Kurulunca veya Şube Yönetim Kurulunca isimler alfabetik sıralanıp, her adayın isminin önüne bir kare kutucuk konularak oy pusulası haline getirilir. Oy kullanacaklar için yetecek sayıda çoğaltılır, mühürlenerek İl Temsilcisi veya Şube Başkanı veya İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim kurulundan en az bir tarafından imzalanır.

 

6. Seçim Sandık Kurulu

                 Seçimin yapılacağı saatte, İl Temsilciliği veya Şube Yönetim Kurulu'nun görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi veya temsilci adayı olmayan bir (1) üyenin başkanlığında, o seçim ünitesinde aday olmayan üyeler arsından seçilecek (2) kişi ile (toplam 3 kişi) Sandık Seçim ve Tasnif Kurulu oluşturulur. Tasnif sırasında adaylar gözlemci olarak bulunabilir. Seçim sonucu en çok oy alan aday veya adaylar temsilci seçilmiş olur. Oyların eşit olması halinde kura çekilir. Sandık Kurulunca, ilan tahtalarına asılmak suretiyle ilan edilir.

 

7. İtiraz

a) Seçim Listesi ve Aday Listelerine İtiraz

                 Seçim listeleri ve aday listeleri asıldıktan sonra, listede isimlerini göremeyenler, 2 (iki) gün içinde İl Temsilciliği Yönetim Kuruluna veya Şube Yönetim Kuruluna başvurarak listeye alınmasını isteyebilir. Adaylık başvurusu süresi içinde geçici görevli, izinli veya istirahatlı olduklarından adaylık başvurusunda bulunamayanlar da, bu iki günlük süre içinde, İl Temsilciliği Yönetim Kuruluna veya Şube Yönetim Kuruluna başvurarak temsilci adayı olabilirler. Bu sürenin bitiminde seçimde oy kullanacaklara ilişkin Seçim listeleri ve temsilci olmak isteyenlere ilişkin adaylık listeleri kesinleştikten sonra adaylık başvuruları kabul edilemez.

 

                  Listelere yapılacak itirazlar, İl Temsilciliği Yönetim Kurulunca veya Şube Yönetim Kurulunca bir (1) işgünü içerisinde karara bağlanır.

 

b) Seçim Sonuçlarına İtiraz

                  Seçim sonuçlarına ilk itiraz mercii İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu olup, seçim sonuçlarının ilanını takip eden işgününde yapılır. İl Temsilciliği Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu, yapılan itirazın, yapıldığı günü takip eden işgünü sonuna kadar inceleyerek karara bağlar.

 

                  İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun veya Şube Yönetim Kurulunun bu kararına karşı, kararın verildiği günü takip eden iki işgünü içinde Sendika Genel Merkez Yönetim Kuruluna itiraz edilebilir. Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu, itirazın kendisine geldiği tarihten itibaren üç işgünü içinde incelemesini yaparak karar verir.

 

                  Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun kararı kesindir. İtirazlara ilişkin süreler kesin olup, süresinde yapılmayan itirazlar incelenmeye alınmaz.

 

8. Bildirim

                   İşyeri Temsilcisi seçim sonuçları kesinleştikten sonra 3 işgünü içinde, ilgili il temsilciliği veya şube tarafından, atamaları yapılmak üzere Sendikaya Genel Merkezine bildirilir. Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca onaylanan temsilciler ilgili mercilere ve işverene bildirilmek üzere il temsilciliği veya şubeye en kısa sürede iletilir. Bildirim işverene yapılıncaya kadar eski temsilci görevine devam eder. Seçim evrakları; temsilciler listesi Sendika Genel Merkezinden onaylanıp gelinceye kadar il temsilciliği veya şubede muhafaza edilir.

 

Madde 26 - Temsilcilik Açılması

a) İşyeri Temsilciliği: 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 23'üncü maddesi, genelge ve tebliğler doğrultusunda işyerlerinden fiziki mekân, telefon vb. talep edilerek İşyeri Temsilciliği açılır.

b) İlçe Temsilciliği: Birden çok işyeri ve en az 6 üyenin bulunduğu İlçe Merkezinde İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun veya Şube Yönetim Kurulunun teklifiyle Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun kararıyla İlçe Temsilciliği açılabilir.

 

c) İl Temsilciliği: En az 26 üyenin bulunduğu, İl Merkezinde İl Temsilciliği Geçici Yönetim Kurulunun veya Şube Yönetim Kurulunun teklifi Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun kararıyla İl Temsilciliği açılabilir.

 

                    Ayrıca; Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca Bölge İl ve İlçelerin coğrafi konumu üye potansiyeli vb. kriterler değerlendirilerek üye sayısına bakılmaksızın temsilcilik açılabilir.

 

Madde 27 - Teminat

                    Temsilciler ilgili Kanunlar, Sendika Ana tüzüğü ile ilgili mevzuat ve toplu görüşme hükümleri ile getirilen teminatlardan yararlanırlar. Kurumda sendikal faaliyetlerde kullanılmak üzere haftada iki saat izin hakları vardır.

 

Madde 28 - Sorumluluk

                    Temsilciler faaliyet alanında Sendikanın amaç ve ilkeleri doğrultusunda teşkilatlandırma çalışmaları yapmak ve sendika organları ile üyeler ve hedef kitle arasındaki iletişimi sağlamakla sorumludurlar.

 

                      İşyeri temsilcileri ilçe temsilciliğine, ilçe temsilcileri ve yardımcıları varsa il temsilciliğine, yoksa şubeye ve il temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri de bağlı olduğu bölgeye karşı sorumlu olarak çalışmalarını yürütür.

 

                   Tüm Eğitim Çalışanları Sendikasının Üyeleri, Temsilcileri, Şube Başkanları ve Sendikanın zorunlu organlarında görevli yöneticileri çalışanlar arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep farkı gözetemez, siyaset yapamaz, siyaseti sendikaya bulaştıramaz.

 

                      Temsilciler, sendika üyesi olmayanların da hak ve menfaatlerini gözetmek suretiyle sempatilerini kazanıp üye yapmak için gayret gösterirler

 

Madde 29 - Görevden Alma

                    Atama veya seçimle belirlenmiş olmalarına bakılmaksızın Sendika, işyeri, ilçe veya il temsilcileri ve il temsilciliği yönetim kurulu üyeleri,

 

1-Sendikanın genel amaç ve ilkelerine ters düşen tavır ve davranış içine girmeleri,

2-Görevlerini yasa veya toplu görüşme hükümleriyle çelişen tarzda ifa etmeleri veya yapmamaları,

3-Sendikanın birliğine zarar verecek davranış içinde bulunmaları,

4-Sendikayı küçük düşürücü davranış içinde olmaları, Disiplin cezası almaları,

 

halinde;

 

                    Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu'nun onayı veya Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla görevden alınabilirler.

                    Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunca görevden alma durumunda, nedeni ilgili Temsilci, İl Temsilciliği, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyelerine, Şubeye veya ilgili makamlara yazıyla bildirilir.

 

Madde 30 - Görevin Sona Ermesi

Temsilcilik sıfatı aşağıda belirtilen hallerde sonar erer;

1- Memuriyetten ayrılma,

2- Sendika üyeliğinin sona ermesi,

3- Temsilcilik görevinden istifa,

4- İşyerinin değişmesi veya kapatılması,

 

Madde 31 - Boşalan Temsilcilikler

                    Temsilciliğin herhangi bir nedenle boşalması durumunda Yönetmelik usul ve hükümleri doğrultusunda bir ay içersinde yeni temsilci veya temsilciler belirlenerek atamaları yapılır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mali Hükümler

 

Giderler

Madde 32 - Temsilcilikler, yaptıkları aylık giderlerine karşılık harcama belgelerini ibraz etmek suretiyle bağlı bulundukları il temsilciliğinden veya şubelerden paralarını alacaklardır. Harcama belgeleri temsilciler, yardımcıları veya varsa yönetim kurulu üyeleri tarafından mutlaka imzalanacaktır.

 

      Ancak;

  1. Bölge Temsilcilikleri önceden izin alınarak yapılan işlemler doğrultusunda harcamaları genel merkez tarafından karşılanacaktır.
  2. İl Temsilciliklerinin o aya ait üye kesinti miktarlarının;

•a)      Üye sayısı     0 -  100 arası olan Temsilcilikler için % 30

•b)      Üye sayısı 101 -  200 arası olan Temsilcilikler için % 40

•c)      Üye sayısı 201 -  üzeri        olan Temsilcilikler için % 50

 

temsilciliklere ayrılır. İl Temsilcilikleri ve Şubeler bu miktarların % 10 (Yüzde On)'unu, üyelerinin eğitimine, geriye kalan kısmının ise % 30 (Yüzde Otuz)'unu ise İlçe Temsilciliklerine ayırmak zorundadırlar.       

 

Kiralama

Madde 33 - Kesinti yapılan üye sayısı 200 (iki yüz) 'ün üzerinde olan temsilcilikler 60 metre kareye kadar, 400(dört yüz) 'ün üzerinde olan temsilcilikler ise 100 metre kareye kadar, irtibat bürosu olarak kullanmak üzere bağlı bulunduğu İl Temsilciliği veya Şubenin görüşü ve Sendika Genel Merkezin iznini almak suretiyle Büro kiralayabileceklerdir.

 

          Kesinti yapılan üye sayısı 200 (iki yüz) 'den az olan temsilcilikler büro kiralayamaz. Bu temsilcilikler, 4688 sayılı Kanun gereği Milli Eğitim Müdürlüklerine müracaat ederek gösterilen irtibat bürolarında sendikal faaliyetlerini yürüteceklerdir.

 

Personel

Madde 34 - Temsilciliklerde personel çalıştırılmayacaktır. İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyeleri veya ilçe temsilcileri ile iki yardımcısı münavebeli olarak temsilcilikleri açık tutacaklardır.

  

Faaliyetler

Madde 35 - Temsilcilikler tarafından planlanan sosyal ve kültürel faaliyetler, mali yönden getireceği yükün de açıklanacağı raporla birlikte bağlı bulunduğu İl Temsilciliği veya Şube aracılığı ile Sendika Genel Merkezinin görüşüne sunulacak ve onaylandıktan sonra faaliyet yapılabilecektir.

 

 

ALTINCI BÖLÜM

Geçici ve Son Hükümler

 

      

Geçici Madde 1- Merkez Yönetim Kurulunun tespit edeceği takvim çerçevesinde olağan delege seçimleri yapılıncaya kadar il ve ilçe temsilcileri ile yardımcılarının seçimleri Eylül 2007 ayının ikinci haftasında yapılacaktır.

 

                 Genel Merkez Yönetim Kurulu seçim yapılmaksızın Bölge, İl ve İlçe Temsilciliklerini, ilçe temsilciliklerini ise İl Temsilcilikleri seçim yapılmaksızın belirleyerek genel merkez yönetim kurulu kararı ile atanır.

 

                 Bölge, İl ve İlçe temsilciliklerinin seçimi ilk Genel Kurulda seçilen Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek bir takvimde yapılacaktır.

 

Yürürlük

Madde 36 - Yönetmelik; Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu'nun 14.08.2006 tarih 2006/23 sayılı kararıyla yürürlüğe konulan 20 (yirmi) asıl 1 (bir) yürürlük maddeli yönetmeliğin, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun, 5198 sayılı kanunla değişik maddeleri, yeni genelge ve tebliğler doğrultusunda 35 (otuzbeş) asıl 2 (iki) yürürlük toplam 37 (otuzyedi) madde olarak hazırlanıp Sendika Yönetim Kurulunun 14.04.2007 tarih 2007/45 sayılı kararıyla yürürlüğe girmiştir.

 

Yürütme

Madde 37 - Bu yönetmelik hükümlerini merkez yönetim kurulu yürütür.

Kültür Mahallesi Dr. Mediha Eldem Sokak No: 71/9 ÇANKAYA / ANKARA
Telefon : 0312 425 55 56 - Faks : 0312 425 50 53
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Teç-Sen | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Hatırnaz Yazılım