Kamuda Eşit İşe Eşit Ücret Düzenlemesi Acilen Tekrar Ele Alınmalıdır.

 

 

*Dengesizlik Sorunu ve Geçmiş Çabalar

Kamu kurumlarında eş değer unvanlar arasında bulunan özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranlarındaki dengesizlik, kamu çalışanlarının maaşlarında ciddi farklılıklara yol açmakta ve çalışma barışını tehdit etmektedir. Geçmişte 666 Sayılı KHK ile bu sorun ele alınmaya çalışılsa da, tam anlamıyla adil bir çözüm sağlanamamıştır.

*Örneklerle Ücret Farklılıkları

Mevcut duruma örnek vermek gerekir ise Kasım 2024 tarihi itibari ile;

*Birinci Dereceden Maaş Alan:

Adalet Bakanlığı Şefi: 49,893.84 TL

Sağlık Bakanlığı Şefi: 47,123.44 TL

Milli Eğitim Bakanlığı Şefi: 45,154.96 TL

*Birinci Derece Yüksek Öğrenim Mezunu:

Adalet Bakanlığı Memuru: 44,031.29 TL

Sağlık Bakanlığı Memuru: 44,211.88 TL

Milli Eğitim Bakanlığı Memuru: 42,328.99 TL maaş almaktadır.

*İstihdam Çeşitliliği ve Ücret Farklılıkları

Yine kamuda işçi, sözleşmeli v.b. farklı statülerde istihdam çeşitliği yaratılmıştır. Bu çeşitlilik alınan ücretlere de yansımakta, aynı kurumda aynı işi yapan kamu görevlileri arasında ücret farklılıkları oluşmaktadır. Özellikle işçi statüsünde görev yapan kamu görevlileri ile memurlar arasında hem aylık ücret hem de sosyal yardımlar konusunda ciddi farklılıklar oluşmuş durumdadır.

*Anayasal Temel ve Eşitlik İlkesi

Anayasamızın 55. maddesinde, "Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır." ifadesi yer almaktadır. Ancak, kurumlar arasındaki farklı düzenlemeler nedeniyle ücret adaletinin sağlanması zorlaşmakta ve eşitlik ilkesi zedelenmektedir.

*Çözüm Önerileri

Bu nedenle, farklı kamu kurumlarındaki aynı unvanlar arasındaki tazminat ve ek ödeme farklılıklarının ortadan kaldırılması, ücret adaletinin sağlanması ve kamu çalışanları arasındaki çalışma barışının korunması açısından; tüm bakanlıklardaki aynı unvanda görev yapan personelin özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranlarının eşitlenmesi ayrıca işçi, sözleşmeli v.b. statüde görev yapan kamu görevlilerinin aldığı ücret ve yararlandığı sosyal yardımların pozitif manada eşitlenmesi de büyük önem taşımaktadır.

*Sonuç ve Öneriler

Sonuç olarak, tüm bakanlıklardaki aynı unvandaki kamu çalışanlarının özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranlarının, yine işçi, sözleşmeli v.b. statüde görev yapan kamu görevlilerinin aldığı ücret ve yararlandığı sosyal yardımların yukarı yönde eşitlenmesi ve kamudaki ücret adaletsizliğinin derhal giderilmesi gereklidir. Ayrıca, özel hizmet tazminatı oranları 2006, ek ödeme oranları ise 2011 yılında belirlenmiş olup, çalışanların geçim koşulları ve ülke ekonomisi göz önüne alındığında, bu oranların güncel şartlarda yetersiz kaldığı açıktır.

Bu nedenle, kurumlar arası ve unvanlar arasında oluşmuş farklılıklar giderildikten sonra, G.İ.H., T.H.S., Y.H.S. ve S.H.S. kadrolarındaki personele özel hizmet tazminatı oranına +50 puan, G.İ.H., T.H.S., Y.H.S., S.H.S. ve Sözleşmeli kadrolarındaki personele ek ödeme oranına +50 puan eklenmeli ve ücret adaletsizliği acilen çözülmelidir.

Kamu çalışanlarının ücretlerinde adaletin ve eşitliğin sağlanması, kamuda çalışma barışının tesisi açısından büyük önem arz etmektedir.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

 

+